Είναι κοινώς γνωστό ότι για μια χώρα σαν την Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί μια "βαριά" βιομηχανία. Ταυτόχρονα όμως είναι  αξιοπερίεργο ότι η χώρα μας δεν έχει καθιερώσει ή στηρίξει  ενέργειες  όπως ο 12μηνος τουρισμός, την στιγμή που άλλοι παγκόσμιοι προορισμοί με παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες είναι διαθέσιμοι στους τουρίστες  όλες τις περιόδους του έτους.  Κι αν σε μια χώρα σαν την δικιά μας από Μάϊο μέχρι Οκτώβριο η τουριστική βιομηχανία είναι αυτή που φέρνει σημαντικά έσοδα αλλά και θέσεις εργασίας σκεφτείτε τα αποτελέσματα μιας σταθερής τουριστικής βιομηχανίας  ετησίως. Ήδη, σε δημοφιλή ελληνικά νησιά όπως η Σαντορίνη και σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα έχουν υπάρξει προσπάθειες για την δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος.  Πως όμως θα μπορούσε να δουλέψει ένα τέτοιο σύστημα στα δεδομένα  όλων των ελληνικών επιχειρήσεων σήμερα;

Αρχικά, η κίνηση πρέπει να είναι συλλογική. Η καθιέρωση του 12μηνου τουρισμού είναι ένα εγχείρημα αρκετά δύσκολο για να επιτευχθεί από μόνο μια επιχείρηση ή από μόνο ένα είδος επιχειρήσεων σε έναν προορισμό. Έτσι, απαιτείται συνεργασία και συλλογική προσπάθεια μεταξύ των συνολικών φορέων τουρισμού μιας  περιοχής. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουριστικά μαγαζιά και λοιπές υπηρεσίες είναι αναγκαίο να παραμείνουν ανοιχτά. Παράλληλα όμως και  τα δρομολόγια αεροπλάνων, πλοίων, τραίνων οφείλουν να μείνουν τα ίδια με τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση.

Από εκεί και πέρα όμως χρειάζεται η προσωπική σας συμβολή σαν επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου! Δημιουργήστε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε το ξενοδοχείο σας να είναι επιθυμητό από τους τουρίστες  όλο το χρόνο και η επιχείρηση σας να είναι κερδοφόρα  εν συνεχεία.

Όλα είναι θέμα timing

Η διαφορά του εποχιακού τουρισμού με τον 12μηνο τουρισμό είναι ότι πλέον αντί οι τουρίστες να ψάχνουν για προορισμό, οι τουριστικές βιομηχανίες είναι αυτές που ψάχνουν για το πότε οι δυνητικοί επισκέπτες τους έχουν χρόνο για διακοπές.  Κάντε μια έρευνα για τα διαστήματα διακοπών σε χώρες από τις οποίες κατάγονται οι ταξιδιώτες σας και στοχεύστε σε εκείνες τις ημέρες για το συγκεκριμένο σας κοινό. Για παράδειγμα, αν οι επισκέπτες σας έρχονται από την Κίνα, τι καλύτερο από μια προσφορά του ξενοδοχείου σας το Φεβρουάριο που είναι η κινέζικη πρωτοχρονιά!

Μάθετε τις προτιμήσεις των επισκεπτών σας

Η γνώση για το τι θέλουν οι επισκέπτες σας είναι ιδιαίτερα σημαντική   για τον εποχιακό τουρισμό, αλλά μπορεί να σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες και πέρα από αυτό. Δεν θέλουν όλοι οι τουρίστες να κολυμπήσουν και να κάνουν ηλιοθεραπεία. Μερικοί απλώς επιζητούν ένα όμορφο φυσικό τοπίο, άλλοι τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, άλλοι την γαστρονομία, άλλοι τις θρησκευτικές παραδόσεις, άλλοι για αγροτουρισμό. Μάθετε πως η περιοχή σας μπορεί να ικανοποιήσει τις εκάστοτε ανάγκες τους και προσφέρετε τους αυτές ακριβώς τις υπηρεσίες ανάλογα με το τι αναζητούν.

Τα τουριστικά γραφεία είναι σημαντικά

Ακόμα και αν έχετε προβεί στις παραπάνω ενέργειες είναι αρκετά δύσκολο να προσεγγίσετε μαζικά τουρίστες σε μια διαφορετική χρονική περίοδο και ιδιαίτερα από το εξωτερικό. Φυσικά, η επικοινωνιακή προβολή δεν είναι μόνο δικιά σας ευθύνη αλλά ακόμα και ατομικά μπορείτε να κάνετε ορισμένες ενέργειες. Επικοινωνήστε μέσω διαφήμισης και προσφορών με τουριστικά γραφεία σε χώρες που σας ενδιαφέρουν ώστε να προσεγγίσετε με αυτόν τον τρόπο τους υποψήφιους επισκέπτες σας. Αν για παράδειγμα, θέλετε επισκέπτες κατά την διάρκεια του καθολικού Πάσχα απευθυνθείτε σε χώρες με καθολικούς προσεγγίζοντας τουριστικά γραφεία και φορείς για ενημέρωση των προσφορών σας.

Σε γενικές γραμμές η μετάβαση ενός ολόκληρου προορισμού από εποχιακό σε ετήσιο δεν είναι μια απλή διαδικασία και απαιτεί οργάνωση, συνεργασία όλων των φορέων και σωστή στρατηγική. Δεν είναι θέμα μόνο μιας επιχείρησης και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι αναγκαία μια συλλογική δράση από την δική σας επιχείρηση  και από τους ανταγωνιστές σας  αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε οι επιχειρήσεις μιας περιοχής  να λειτουργούν κερδοφόρα όλο τον χρόνο. Ξεκινήστε λοιπόν  κρατώντας το ξενοδοχείο σας ανοιχτό!

30/05/2016 By Foteini Tsori